Főoldal / Hírek / Érdekességek / A mozgás, a stressz és a hormonrendszer

Érdekességek

A mozgás, a stressz és a hormonrendszer

2018.04.26

A stressz külső vagy belső környezeti hatás következtében kialakult, a homeosztázis megbontásával járó fizikai és érzelmi válaszreakció. De mi is az a homeosztázis? A homeosztázis a belső környezet dinamikus állandóságát jelenti, az élő szervezetek egyik legfontosabb jellemzője, az élettan legfontosabb alapfogalma.

Mivel a sport is megváltoztatja a szervezet belső egyensúlyát, így akut stresszhatásnak minősül. Most ne gondoljuk azt, hogy ezért a mozgás valami káros tevékenység, hiszen a stressz is lehet pozitív, azaz eustressz és negatív, amit distressznek nevezünk. A fizikai aktivitás természetesen az előbbi kategóriába tartozik.

A sporttevékenység hatására fellépő megváltozott ideg és belső elválasztású mirigyek rendszerének működése is stresszválasz, mivel ezen mechanizmusok a homeosztázis szabályozói fizikai aktivitás során.

Stresszt kiváltó eseményekre a szervezet által adott választ a stressz kompenzálására és az alkalmazkodására adott válaszként értelmezzük. A mozgás, a változó testhelyzet és az élettani és pszichés stressz olyan tényezők, amelyek befolyással vannak a stresszhormonok felszabadulására. Ennek következtében a megemelkedett hormon koncentráció hatására megemelkedhet a vérnyomás, a pulzus és a szívizom összehúzódásának képessége is megváltozhat.

Sokszor hallunk a rendszeres sportmozgás hatására bekövetkező élettani adaptációról, azaz alkalmazkodásról. Erről mindenkinek először a szívműködés és a szív felépítésbeli, azza morfológiai állapotának megváltozása jut az eszébe. A sportolóknak ugyanis sokszor alacsonyabb a nyugalmi pulzusa, megváltozik az egy összehúzódás általi kilökött vér mennyisége, megvastagszik a szív kamráinak falvastagsága szemben a nem sportoló személyekével.

Nem is gondolnánk rá, de a hormonrendszer is hasonlóképpen edzhető, mint például a szív működése. Rendszeres fizikai aktivitás hatásaként változni fog a hormon koncentráció emelkedése illetve csökkenése is a szervezetünkben (bizonyos hormonok esetében, úgy mint a teljesség igénye nélkül  az adrenalin, noradrenalin, kortizol).

A mozgás abban az esetben is gyógyszer, amennyiben a stresszhormonok koncentrációjának változását nézzük. Kezdjük hát el a sportolást és a hormonrendszer működésének megváltoztatásán keresztül kevesebb distressz fog érni bennünket.  

Protzner Anna
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu