Főoldal / Hírek / Érdekességek / A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) a gyermeksportban és a terápiában III. rész

Érdekességek

A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) a gyermeksportban és a terápiában III. rész

2019.10.28

A HIIT beépítése a terápiába

Az intenzív intervall edzés az utóbbi 15 évben nem pusztán az utánpótlás, - és élsportban, valamint a tömegsportban bizonyult hatásosnak, hanem több betegség gyógyításában is. Sperlich és kollégái vizsgálata alapján egy négyperces bemelegítés után végzett három perces intervall edzés hatásosabb az ADHS-es (idegi természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, a hiperaktivitás, feledékenység, szétszórtság) gyermekek esetében, mint a 60 perces állóképességi (labdajáték, csapatsport vagy mászás) edzés. Ezt a vizsgálatok során a motorikus képességek mérésével, az önbizalom és életminőség javulásával és a kompetencia és a figyelem növekedésével támasztották alá.

Több más betegség esetében is gyógymódként használják a HIIT edzésformát. Fontos, tényező, hogy a konkrét terápiás beavatkozást előzze meg, és felügyelje sportorvosi szakmai háttér. Ez főleg a kardiovaszkuláris betegségeket érinti. A HIIT bizonyítottan rövid idő alatt jó hatással van a teljesítőképességre, ezen belül pedig az oxigénfelvételt javítja. Ez az időintervallum más betegségek esetében még további vizsgálatokat igényel.

Összehasonlították a HIIT és az alacsony intenzitáson történő állóképességi edzés hatékonyságát egy átfogó tanulmányban. Rávilágítottak arra, hogy az ischaemiás szívbetegeknél a nyugalmi pulzus, a vérnyomás és a BMI (testtömeg index) az állóképességi edzés hatására kedvezőbben változott. Az még nem egyértelmű, hogy hosszabb idő alatt ezekre a paraméterekre milyen hatással van a HIIT.

A HIIT terápiás egyénre szabott bevezetésénél tisztában kell lenni a betegséggel, a kezeléssel, a kimeneti fittséggel és bizonyos ortopédiai problémákkal. Az előzetes tudás és preferencia is számít. Ha például valaki az állóképességi sportot szereti, annak kevésbé való a HIIT és fordítva. A szabadidő sportolók esetében érdemes képzett szakemberek segítségét kérni és egy ergometriás vizsgálaton is részt venni, amelynek alapján a pontos edzéstervet is megírják és inkább a futással terheljünk, mint a kerékpározással, amennyiben HIIT edzésformát alkalmazunk.

A HIIT mindenképpen egy sikeres edzésmódszer, amelyet kombináltan más mozgásformákkal érdemes alkalmazni gyermekek esetében, de nem egymagában.

 

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu