Főoldal / Hírek / Érdekességek / A leukémiás betegek esetében is segíthet a rendszeres testmozgás?

Érdekességek

A leukémiás betegek esetében is segíthet a rendszeres testmozgás?

2019.10.31

A rendszeres testmozgás védőhatással lehet a fehérvérűség - orvosi nevén a leukémia, - , vagyis a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése ellen.

Az Amerikai Rák Társaság egy kutatócsoportja megerősítette, hogy a heti 1-2 órás sport protektív, védő hatású lehet a leukémia kialakulásának megelőzésében.

A sport prevenciós hatását vizsgálták egy nagy tudományos kutatás eredményeire épülő tanulmányban. A vizsgálat célja volt megállapítani, hogy milyen hatása van és ha igen milyen mértékben a sport, a rendszeres testmozgás a csontvelő betegségek megelőzésében. A vizsgálatban 14 éven keresztül közel 100 000 egészséges, átlagosan 69,3 éves embert adatait mérték fel. Vizsgálták a napi üléssel töltött időt és a heti fizikai aktivitást a MET (metabolikus együttható, ami kifejezi az alaptevékenységhez képest változó energia mennyiségét az eltérő terhelések esetében) segítségével. Mindeközben rögzítették a kialakuló csontvelő betegségeket. Ide tartozott az akut myeloid leukémia, a myelodysplasticus szindróma és a myeloproliferatív szindróma. Mind három esetben a csontvelőben történő vérképződés folyamata során történik negatív változás.

A kutatások kimutatták, hogy akik hetente csak 1 és 7,5 MET–et mozogtak szemben azokkal, akik 7,5 és 15 MET közötti végeztek fizikai aktivitást 26%-al kevesebb eséllyel fordult elő a csontvelő daganatos megbetegedése.

A myelodysplasztikus szindróma 43%-al kevesebb valószínűséggel alakult ki, míg az akut myeloid leukémiára nem volt hatása a közepes fizikai aktivitásnak. Lineáris összefüggés sem volt kimutatható, mivel amennyiben dupla annyit mozogtak az emberek, nem lett fele olyan valószínű a betegségek kialakulása. Akik hivatásból sokat ülnek azok számára talán jó hír, hogy pusztán az üléssel töltött idő nincsen hatással a csontvelő betegségek fent említett formáira, de a rizikót mindenképpen csökkenti a rendszeres sport, a mozgás, az aktív életforma követése.

Tájékoztatásúl bemutatunk néhány tevékenység MET értékét.

MET egység

Mozgás

3,0

kutyasétáltatás, pilates

7,5

kerékpározás, közepes terhelés

7,3

tánc, aerobik

6,5-8,0

csapatsport (kosárlabda, kézilabda, labdarúgás)

3,5-6,0

erőedzés

8,8-12,3

ugrókötél (a frekvencia függvényében)

7,0

kocogás (km/h függvényében)

6,0-9,8

úszás (kényelmes vagy gyorsúszás)

1,0

alvás, meditáció, ülés a fotelben.

 

 

sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu