Főoldal / Hírek / Érdekességek / A „hideg jóga” is ugyanolyan jó, a lényeg, hogy csináljuk!!

Érdekességek

A „hideg jóga” is ugyanolyan jó, a lényeg, hogy csináljuk!!

2018.03.20

A „hot” jógánál, vagy más néven „szauna” jógánál jóval a szobahőmérséklet fölé is fel szokták fűteni a termet, így a résztvevőknél a jógázás erős verejtékezéssel jár.

Sportorvosok vizsgálták a forróság hatását a vérkeringésre, az ő elmondásuk szerint nem találtak lényegi eltérést a szobahőmérsékleten végzett gyakorlatokhoz képest, vagyis nem volt számottevő pozitív hatása a forróságnak. 

„Ashtanga Yoga”, „Forrest Yoga”, „Power Yoga”, „Hormon Yoga”, „Yin Yoga”: ez csupán pár típusa a manapság ismeretes jóga fajtáknak. A sok újdonság mellett nehéz fenntartani a jógázni vágyók érdeklődését. Egy különösen népszerű jógázási forma a „hot jóga” másik nevén „bikram” jóga. Az edzés folyamán 38 fokra fűtik fel a termet és a páratartalom is igen magas, aminek köszönhetően a sportolók hamar elkezdenek izzadni. A kalkuttai Bikram Choudhury a kovácshoz és a vashoz hasonlította a test viselkedését. „Tűzbe kell tenni ahhoz, hogy formálni lehessen”- szólt a hitvallása.

Az „Experimental Physiology” című folyóiratban két texasi kutató publikálta az alábbi vizsgálatait, melyek eredményei szerint nem a hőmérséklettől, hanem a gyakorlatoktól függ az edzés hatása a testre, ezen belül is a keringésre.

A vizsgálat során 80 résztvevőt osztottak három csoportra. Az első csoport jóga gyakorlatokat végzett 40,5 °C-on, a másik csoport 23 °C-on hetente háromszor 90 percig. A harmadik csoport nem változtatott addigi szokásain. Mindhárom csoportban olyan emberek vettek részt, akik a vizsgálat előtt nem, vagy alig sportoltak. A vizsgálat 12 héten keresztül tartott.

Elsősorban az erek vérellátottságát vizsgálták, mivel az életkor előre haladásával ezek veszítenek leginkább a rugalmasságukból, melynek „köszönhetően” az infarktus kialakulásának kockázata is jelentősen megnő. A vizsgálati csoportoknál mindkét jóga hatására növekedett az erek rugalmassága, ugyanakkor nem volt különbség abban, hogy milyen hőmérsékleten végezték a gyakorlatokat a vizsgált emberek. A kontrol csoportnál nem volt pozitív változás az erek működésében. A kutatást végzők a 26 jóga gyakorlatnak és a heti háromszor 90 perces mozgásnak nyilvánították a pozitív élettani változást és nem a hőmérsékleti különbségeknek.

A rugalmas érfalakon kívül a jóga pozitív hatással rendelkezik az izmainkra, ízületeinkre és a koncentrálóképességünknek is. Ugyanakkor legyünk óvatosak, a túlzott erőfeszítések és a rossz technikai kivitelezés akár sérülésekhez is vezethet. 

www.sueddeutsche.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu