Főoldal / Hírek / Érdekességek / A hátfájással küzdő páciensek diagnózistól függetlenül profitálnak a terápiából

Érdekességek

A hátfájással küzdő páciensek diagnózistól függetlenül profitálnak a terápiából

2018.11.03

2010 és 2016 között 7210 krónikus hátfájással küzdő páciens adatait gyűjtötték össze és elemezték, akik egy 24 edzésből álló FPZ terápiát végeztek el. (A FPZ terápia három olyan intézkedésre oszlik, amelyek szisztematikusan épülnek egymásra: - a betegség diagnózisa, elemzése, - 24 terápiás egységből egyénre szabott program, annak elemzése, - 5-10 napos terápiás egységből álló fejlesztési program). Ez a terápiás kezelés egy elemző és gépek által segített, egyénre szabott edzéseket jelent, mely már három hónap után meghozza a hatását. Egy kutatás végeztek, ahol a pácienseket az ICD-10 besorolás szerint (betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló hierarchikus kódrendszer) csoportosították. Érdekessége volt a vizsgálatnak annak elemzése, hogy azok, akik a legrégebben (7-11,5 év), kezelés nélkül szenvedtek hátfájással, azoknál milyen eredményt. A felmérés szerint a kezelések időtartama a spondylosissal (csigolyák és csigolyaközti porckorongok degeneratív megbetegedése) és az osteochondrosissal diagnosztizált betegeknél (ízületi gyulladás) volt a leghosszabb, míg porckorong bántalmak esetén ez az idő lényegesen rövidebb volt. Az FPZ terápia hatékonyságát az ágyéki gerincszakasz nyújtásával, maximális erőpróbákkal és szubjektív jól léti és teljesítményi kérdőívekkel ellenőrizték.      

A diagnózistól függetlenül az idő és a speciális edzések számának növekedésével sikeresnek bizonyult a terápia minden területen. A maximális erő növekedése azt mutatta, hogy az edzhetőség egyformán jelen van minden diagnózisban, beleértve a strukturális rendellenességeket is. A nyak és hátfájással küzdőknél minden paraméterben az átlagosnál nagyobb ütemű fejlődés volt megfigyelhető.  Ők profitáltak a legtöbbet az edzésekből. A skoliózissal küzdőknek is hatékony lehet az erőfejlesztést tartalmazó edzésterápia. Az eljárás követelménye, hogy egy képzett terapeuta felügyelje a kezelést.

Az eredmények arra világítanak rá, hogy az akut problémáktól eltekintve az aktív életmód segíti a gyógyulást. A stabilizáló erő gyakorlatok hatására szignifikánsan javulnak a fájdalmak és az életminőség. Ebből a megállapításból arra lehet következtetni, hogy az izom gyengeségei és egyensúlyhiányok sok esetben a hátfájás magyarázatai lehetnek.  

medifit-ruesselsheim

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu