Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás a szív és keringési betegségek ellen

Érdekességek

A fizikai aktivitás a szív és keringési betegségek ellen

2016.05.05

Ráadásul nagyon kevés az ellenjavallat a mérsékelt rendszeres mozgásra, sőt! Minél többet fogyasztasz a saját „mozgásgyógyszer tablettáidból”, annál egészségesebb leszel. A rendszeres fizikai aktivitás a halálozási mutatók javításának tekintetében is legalább olyan sikeresnek bizonyult, mint az egyéb szorosan a terápiához tartozóan felírt gyógyszerek, különös tekintettel a szív- és keringési, és egyéb betegségekre . mint például a cukorbetegség ellen vívott harcban. Ráadásul egy tanulmány szerint a „mozgásgyógyszer” a gyógyszeres terápia jó kiegészítő kúrája is lehet, így javítani lehetne a megbetegedési és halálozási mutatókat. Több és más területekre is kiható vizsgálatok elvégzése lenne szükséges ahhoz, hogy ezek alapján a jövőben a mozgás lehessen esetenként az elsődleges gyógyszer és a kiegészítő vagy prevenciós terápia. Ausztráliában már a fizikai terheléssel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek szabják személyre a krónikus betegek mozgásprogramját, és írják fel receptre a mozgást, amelyhez az állami egészségügyi rendszer adókedvezményekkel is hozzájárul. Felmerül a kérdés, mikor érkezik el ez a fajta szemlélet a világ többi részére is, így hazánkba is?

A gyógyszerek és mozgás hatásának összehasonlítása során megállapították, hogy fontos a személyre szabott, pontosan meghatározott mennyiségű és minőségű edzés a szív érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez és kezeléséhez vagy éppen kialakulásának elkerüléséhez. Már a rendszeres, közepes fizikai aktivitás olyan mélységű sejtben bekövetkező változást hoz létre, amelynek a teljes szervezetünk egészségére és életünk meghosszabbítására pozitív hatása van. Az egyik ilyen a sejtek aktivitását serkentő hatás. Már az aerob kapacitásunk (oxigén felvevő képesség) 60%-án, tehát az aerob tartományban végzett edzés növeli a sejtekben egy speciális enzim aktivitását (AMPK) és egy láncszerű folyamat következményeképpen pedig az inzulin iránti érzékenység is fejleszthető.

 

www.aspetar.com/journal
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu