Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás jobb szívműködéssel jár olyan gyermekek és fiatalok esetében, akik szívproblémákkal születtek

Érdekességek

A fizikai aktivitás jobb szívműködéssel jár olyan gyermekek és fiatalok esetében, akik szívproblémákkal születtek

2020.06.27

Az aorta merevsége a kardiovaszkuláris kockázat egyik fontos jelzője, és a veleszületett szívbetegségben (CHD) szenvedő gyermekek és serdülők esetében jelentősebb, mint az egészséges gyermekeknél; azonban a CHD-ben szenvedő gyermekek esetében keveset tudnak az aorta merevség és a fizikai aktivitás összefüggéséről - mely az aorta merevségének meghatározó tényezője.

Ehhez a keresztmetszeti kohorsz vizsgálathoz 9-16 éves gyermekeket és serdülőket toboroztak a közepestől a komplex CHD-vel rendelkezőkig, a vizsgálatot az USA-ban a British Columbia (BC) Gyermekkórházból és annak utazási partnerségi klinikái közül BC tartományban és Yukon tartományban. A közepesen erőteljes testmozgás átlagos napi mennyiségét percben kifejezve objektíven határozták meg ActiGraph aktivitásmérővel, amelyet a jobb csípő fölött viseltek 7 napon át, a nappali időszakban ébren. Az aorta impulzus hullám sebességét (cm/s) standard 2-dimenziós echokardiográfiával és Doppler-ultrahanggal mérték.

A résztvevők (n=104), 61%-uk férfi, akiknek átlag (SD) életkora 12,4 ±2,4év volt. A napi mérsékelt és erőteljes testmozgás 46,7 ±20,0 perc volt, amely 25% -ban felelt meg az irányelveknek, amelyek napi ≥60 perces közepesen erőteljes testmozgást ajánlanak. Az aorta pulzusszámának átlagos (SD) sebessége 490,5±161,9 cm/s volt, ami a szignifikánsan nem különbözött a szívdiagnosztika között. A közepes és erőteljes testmozgás magasabb szintje az alacsonyabb aorta pulzusszám hullám sebességével függött össze (r = -0,226, p = 0,021).

A CHD-ben szenvedő gyermekek és serdülőknél a magasabb fizikai aktivitás, jobb érrendszeri működéssel függött össze.

Erre az összefüggésre tekintettel, a testmozgás előmozdításának kiemelt prioritást kell kapnia a CHD-ben szenvedő gyermekek és serdülők gondozásában.

sciencedirect.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu