Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás intenzitása befolyásolja a csont ásványi anyag összetételét

Érdekességek

A fizikai aktivitás intenzitása befolyásolja a csont ásványi anyag összetételét

2016.04.18

Egy hosszmetszeti kutatás részeként Dániában DXA készülékkel végeztek mérést. A tanulmány kezdetekor, a kiindulási állapot meghatározása érdekében, valamint két évvel a vizsgálat kezdete után gyermekeken. A DXA készülék egy non-invazív (beavatkozást nem igénylő) eljárási módszer, mellyel pontosan meg lehet határozni az emberi csontok minőségi és mennyiségi paramétereit, a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegének és arányának számítására egyaránt alkalmas.

A kutatás során a fizikai aktivitást aktivitásmérővel rögzítették (ActiGraph, GT3X típus). A csontok és az intenzitási zónák kapcsolatát statisztikai számításokkal elemezték.

A csaknem 700 gyermeket felmérő kutatásban az átlagéletkor 11,5 év volt. A fizikai aktivitás szintjei különbözően alakultak a két nem esetében. A fiúk idejük 62%-ot, a lányok pedig 64%-ot töltöttek az inaktív zónában a vizsgálat során, tehát ilyen mértékben nem végeztek megfelelő fizikai aktivitást. Az alacsony aktivitási szinten mindkét nem 29%-t töltött a felmérés során, míg a közepes és erős zónákban a fiúk 9, a lányok 7%-t töltöttek.

A csontok átlagos ásványi anyag tartalma 1179 g, a sűrűsége 0,84 g/cm2, és a területe 1393 cm2 mértékű volt. Az aktivitásmérés során 6 napon át napi 13 órában rögzítették az adatokat.

A kapott eredmények alapján pozitív és jelentős összefüggést találtak a közepes és erős fizikai aktivitási szintek valamint a csont minőségét meghatározó összes paraméter között.

Ezen eredmények szerint, azok a gyermekek, akik több időt töltenek a közepes és erős aktivitási zónákban nagyobb eséllyel érik el a korukra jellemző optimális csontszerkezetet, mint azok a gyermekek, akik inaktívak. 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu