Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás és a testi fáradást összefüggései szklerózis multiplexes betegeknél

Érdekességek

A fizikai aktivitás és a testi fáradást összefüggései szklerózis multiplexes betegeknél

2018.10.15

A fáradás a szklerózis multiplexben (A szklerózis multiplex – SM -, egy krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek, általában fiatal felnőttkorban jelentkezik, és nagy számban szövetkárosodás okoztat rokkantsághoz vezet.) Az ebben a betegségben szenvedők 80%-át érinti és gátolja őket a mindennapi tevékenységben. Mind a fáradás, mind a fizikai aktivitás vizsgálata többdimenziós.

Egy holland keresztmetszeti vizsgálatban 212 szklerózis multiplexes személy vett részt. A fáradásos skálán 5,4-es átlagértéket jelöltek meg. A vizsgálatban résztvevőkre minimálisan, vagy közepesen volt jellemző a neurológiai, idegrendszeri károsodás, a bővített diszfunkciós skálán átlag 2,5 –es értéket jelöltek meg esetükben. A résztvevők 73%-a rendelkezett relapszáló-remittáló szklerózis multiplexszel. Ez a sclerosis multiplex leggyakoribb formája, melyben az idegrendszeri tünetekkel járó fellángolásokat (relapszusokat) tünetmentes időszakok (remissziók) választják el egymástól. A relapszusok néhány héttől néhány hónapig tarthatnak, míg a remittáló fázisok akár évekig is elhúzódhatnak.

A vizsgálat során a fáradást különböző hitelesített kérdőívek segítségével mérték, és elkülönítették a szubjektív, a fizikai és a kognitív, valamint a pszichológiai fáradást. A fizikai aktivitás vizsgálatához aktigráfot (napi aktivitást mérő készülék) használtak és a mozgás méréséhez elkülönítették a minőséget, a mennyiséget, a napi eloszlást és a tevékenységeket.

Az eredményekből kiderült, hogy a fizikai aktivitás kizárólag a fizikai fáradással függ össze.  Ezen belül is a legjobban a mozgás mennyisége, időtartama és intenzitása, valamint a napi eloszlása van nagy hatással a fizikai fáradásra.

A kutatás konklúziójaként megállapították, hogy a fizikai viselkedés gyengén kapcsolódik a fizikai fáradáshoz, és nincs összefüggésben a fáradás más dimenzióival. 

esem.hu

medicaljournals.se
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu