Főoldal / Hírek / Érdekességek / A cukorbetegség helyzete és alakulása Magyarországon az utolsó másfél évtizedben

Érdekességek

A cukorbetegség helyzete és alakulása Magyarországon az utolsó másfél évtizedben

2016.12.14

Az ismert 2-es típusú diabétesz prevalenciája – mely az összes beteg számát jelenti – fokozatosan nőtt, majd az utóbbi években stagnált. 2001-ben 423.000 diabéteszesről tudtunk, 2014-ben az adatbázisban szereplő 2-es típusú cukorbetegek száma 727.000 volt, ami a teljes lakosságra vonatkoztatva 7,3%-os előfordulást jelent. Ugyanakkor a diabétesz incidenciája – mely az évente felfedezett új betegek számát jelenti – évről évre csökkent, tehát egyre kevesebb új beteget találtak: Míg 2001-ben az új betegek száma 75 ezret, addig 2014-ben csupán 33 ezret tett ki. A betegek között női túlsúly mutatkozott. Az előfordulási gyakoriság az életkor előrehaladtával nőtt, 2011-ben a teljes 60–70 év közötti lakosság 19%-a, a 70 év felettiek körében pedig 20%  manifeszt 2-es típusú diabéteszes volt. A kórházba utalt betegek száma és a kórházi ápolási napok száma emelkedett. A 2-es típusú cukorbetegek teljes egészségügyi ellátásának költsége a prevalencia adatoknak megfelelően nőtt, az egy betegre eső költséghányad azonban az utóbbi 5-6 évben érdemben nem változott: Míg 2001- ben ez 64 milliárd Ft-ra rúgott, ez 2014-ben már 216 milliárd Ft-ot tett ki. Jelentős költséget jelent a fekvőbeteg ellátás (80 milliárd Ft), az összes gyógyszertámogatás elérte a 84 milliárdot, ebből vércukorcsökkentő készítményekre 25,3 milliárd Ft-ot költött az OEP. Ugyanakkor a járóbeteg szakellátás kiadásaira csupán 14 milliárd Ft jutott. A háziorvosi ellátás keretében végzett diabétesz ellátásra vonatkozóan adatok nem állnak rendelkezésre.

A 2-es típusú cukorbetegség ellátása egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátó hálózatra. A fekvőbeteg-ellátás költségeinek csökkentése érdekében javítani kell az ambuláns szakorvosi ellátás hozzáférhetőségén. Általános törekvésként a 2-es típusú diabétesz prevencióját kell előtérbe helyezni, ezen a téren azonban társadalmi méretű összefogásra van szükség.

(Reményeink szerint a jövő év elején megkapjuk az engedélyt a dolgozat magazinunkban történő részletesebb közzétételére is – a referáló megjegyzése).

Forrás: Diabetologia Hungarica, 2016. 24: 177-188.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu