Főoldal / Hírek / Érdekességek / A csontunk olyan, mint a törökméz

Érdekességek

A csontunk olyan, mint a törökméz

2016.02.21

A csont maga is egy dinamikusan, folyamatosan változó rendszer. A csontfaló sejtek (osteoclastok) kis területeken lebontják, majd a csontépítők (osteoblastok) újraépítik. Nem mindegy, hogy a két folyamat aránya milyen. 40 éves kor körül elkezd csökkenni az ösztrogénszint. Az osteoblastok felszínén rengeteg az ösztrogénérzékelő receptor. Ha nincs elég, akkor a csontépítés/lebontás folyamatában a csontlebontás lesz erősebb. Ösztrogén (női nemi hormon) hiányában megnő a kálcium kivonása is a csontokból, mert érzékenyebb lesz a csont a mellékpajzsmirigy parathormon hormonjára. (ez a kálcium háztartásért is felelős)
És végre egy dolog, ahol előny a kerekded, de nem elhízott alkat!!
A csontritkulás kialakulásában szerepet játszik a testsúly is, vagyis a testzsír-százalék. Az ösztrogén hormon mennyisége, mivel zsírsejtekben raktározódik, összefüggésben van a testzsír mennyiségével. Ha nincs elég zsír, nem lesz elég ösztrogén nemi hormon, ami úgy nem mellékesen felelős a szép bőrért, hajért és a megfelelő nyálkahártyákért is.
A ciklus közepén a petefészkekben termelődő férfi nemi hormonokat, amelyek azt a jó kis szexi bizsergést okozzák ovuláció idején, szintén a zsírsejtek bontják le ösztrogénné. Ha nem bomlik le és meg marad, akkor a nagyon sovány nőknél (ahol 20 % alá esik a testzsír) megindul a szőrnövekedés. leginkábba férfias helyeken, mint pl. az arc. A drasztikus fogyókúra felboríthatja a menstruációs ciklust is, mert ösztrogén hiányában nincs tüszőérés, és ezért nem termelődik progeszteron hormon sem. A szervezetben, mint egy finom biokibernetikus rendszerben, minden mindennel összefügg.
A csontvelő gazdag zsírsejtekben. Ha ez az arány megfelelő, akkor az ösztrogénben gazdag környezet megakadályozza a csont lebontását. Különösen veszélyeztetettek ezért csontritkulás szempontból azok, akik egész életükben fogyókúráztak (pl. táncosnők) vagy anorexiában (lelki alapú étkezési zavar) szenvedtek. A dohányzó nők esélye is nagyobb a csontritkulásra. De miért is? A dohányzás felgyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az étvágyat. Felgyorsítja a májban az ösztrogénhormon lebontását, így nem lesz elegendő hormon. A dohányzás a vér oxigénellátását is csökkenti – a csontok és a bőr egészsége szempontjából a megfelelő mennyiségű oxigén pedig elengedhetetlen.

Fontos az étkezés is: Ha nincs elég kálciumbevitel, a kálciumháztartásért is felelős mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) elkezdi a kálcium kivonását a csontokból. Ezért fontos a megfelelő mennyiségű kálcium elfogyasztása. Úgy 1200 mg naponta. (10 dkg kemény sajt kb. 600-800 mg kálciumot tartalmaz, vegáknak a mák a legjobb pótló szer lehet) A D- vitamin,  ez az olcsó csodaszer, segíti a felszívódást, a  rendszeres testmozgás a rugalmasságot fokozza, és megfelelő oxigénellátást biztosít. A nagymértékű szénsavas foszfortartalmú üdítő fogyasztása ellenben tilos.
A kálciumsók fogyasztása elősegíti a kálcium beépülését, de önmagában nem pótolja az elvesztett kálciummennyiséget. Fontos az étrend!

A 3 fő kálcium só:
• Calcium carbonicum
• Calcium phosphoricum
• Calcium fluoratum

Ezeket a készítményeket kúraszerűen érdemes szedni!

És nem utolsó sorban - a genetika. Ha a nagyi egy muraközi lóhoz hasonlított nyolcvanévesen is, jók a kilátások. Ha egy törékeny, görnyedt hátú bottal járó nénike volt - akkor irány a nordic walking és a tejbár!

http://homeomami.blog.hu
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu