Főoldal / Hírek / Érdekességek / A cirkadián ritmus és az erek működése a középkorú embereknél, vagyis nem mindegy mikor sportolunk!

Érdekességek

A cirkadián ritmus és az erek működése a középkorú embereknél, vagyis nem mindegy mikor sportolunk!

2019.08.12

A kedvezőtlen szív-érrendszeri problémák általában inkább a reggeli órákban jelentkeznek, mint a nap többi részében. Elképzelhető, hogy ez a megfigyelés sok faktor kombinációjának eredménye, mint például a véralvadásban szerepet játszó protrombikus státusz, az érrendszer belső falának állapota által vezérelt endogén cirkadián rendszer, illetve a tipikus reggeli tevékenységek, mint például a testtartás hirtelen megváltozása, például a hirtelen felállás, a fizikaiaktivitás gyors emelkedése, amely kedvezőtlenül növelheti az arra érzékeny egyéneknél a káros szív-és érrendszeri események bekövetkezésének valószínűségét. Az ábrán megfigyelhető, hogy az erek belső falának működése nagymértékben függ a napszaktól (cirkadián ritmus), amely következtében az erek átmérője is változhat.

Az erek belső fala a reggeli órákban ’rosszabbul’ működik, ami leginkább a belső napi biológiai óránk működése miatt áll fenn.

 

 

 

És ez nem az alvással és az inaktivitással függ össze. A kutatók az alább ismertetendő kutatásban azt vizsgálták, hogy az emberek cirkadián ritmusa, vagyis a biológiai óránk mennyiben befolyásolja az oxidatív stresszt (a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúly eltolódása az előbbiek javára) és az endotelin-1 (stresszhormon) szintet, valamint a vérnyomást.

A vizsgálatban 21 középkorú felnőtt embert vizsgáltak élettani mérésekkel laboratóriumi körülmények között, halvány fényben, 24 órán keresztül (köztük 11 nőt) alvás- és aktivitás közben egyaránt. 5 óra 20 perces periódusokat vettek figyelembe, amely során 2 óra 40 perc állt rendelkezésre az alvásra, és ugyanennyi az ébrenlétre. A kutatók minden periódusban vizsgálták az erek belső falát, a vérnyomást és a pulzust, illetve vénás vért vettek rögtön az ébredések után. A résztvevők érfalának rugalmassága és ezáltal ereje, függetlenül azok cselekedetétől reggel és éjszaka szignifikánsan gyengébb volt. A malondialdehid (MDA) és az endothelin szint emelkedett értéket mutatott reggelente és a csúcsot éjjel érte el. A szisztolés és diasztolés vérnyomás értéke viszont a legmagasabb értéket a késő délutáni órákban mutatta.

A vizsgálat eredményei szerint a belső napi ritmus roncsolhatja az erek belső falát és emeli a malondialdehid töredékionokat, valamint az endotelin szintet a reggeli érzékenyebb órákban, valamint káros szívérrendszeri hatásokat válthat ki fogékony emberek esetében. A vizsgált és veszélyeztetett korosztály esetében természetesen még több kutatásra van szükség, - úgymint a magas vérnyomás vagy obstruktív alvási apnoe, amikor nem alakul ki mély alvás további vizsgálata, - mielőtt a szív-érrendszeri kockázatokat a kronoterápia szempontjából megítéljük.

A leírtak, a gyakorlatban azt jelenthetik, hogy érdemes a napi fizikai aktivitás, a sport szempontjából inkább a kora délutáni időpontot választani, - ami természetesen egyénfüggő – és ez főleg akkor is problémát okozhat, amikor az időzónákon keresztüli utazás során az időeltolódást is figyelembe kell venni.

ahajournals.org
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu