Főoldal / Hírek / Érdekességek / 70 évesen is lehet olyan izomzatunk, mint a 30 éveseknek

Érdekességek

70 évesen is lehet olyan izomzatunk, mint a 30 éveseknek

2019.04.24

De hogyan lehetséges ez?

Az idős emberek gyakran lemondanak a sportolásról. Ez nagyon rossz folyamat, amennyiben az ízületek védelméről beszélünk, tekintettel arra, hogy egy bizonyos kor után elkezd az izomzat leépülni és akár veszélyessé is válhat a helyzet. Jó hír viszont, hogy egyszerű edzéssel meg lehet menteni az erőnket egészen idős korig.

„Aki pihen, az berozsdásodik”, mondja a német szólás-mondás. Ebben az egyszerű kijelentésben sok igazság rejlik, főleg amennyiben az izmokról és az ízületekről beszélünk. A fiatalok magától értetődő módon építik be a mozgást a hétköznapjaikba. De az idős korral ezt gyakran feladják az emberek, ami végzetes hiba.

Az idősödéssel jelentős teljesítménycsökkenés és izomleépülés következik be - említi Karl-Dieter Heller az Erzsébet Hercegnő Ortopédiai Kórház vezetőorvosa. Amikor az izmok elkezdenek leépülni, akkor kell csak igazán ellenállni a folyamatoknak.

70 évesen is lehet megfelelő edzéssel olyan izomzata az embernek, mint a harmincas évei közepén.

Mert az egészséges, idős szervezet is reagál az edzés ingerre, nem csak az egészséges fiatal szervezet.  Aki nem csinál semmit, elveszíti az izomzatát, amit viszont később hamar vissza lehet építeni.

Az izmok gyorsan leépülnek

55 éves kor után sokkal gyorsabban épülnek le az izmok, mint előtte. 70 évesen pedig ez a folyamat még intenzívebbé válik. Ez azt jelenti, hogy 70 éves korra, ha nem teszünk ellene, izomtömegünk 40%-a leépül.

Először az erő, majd az állóképesség, végül a gyorserő vonatkozásában kell a hanyatlásra számítani. Amennyiben a mozgékonyság, a koordináció és a hajlékonyság hiányzik, megnövekedik az elesés kockázata.

Ilyen sporttevékenységet kellene végezni idős korban:

Egy optimális edzésprogramnak az alábbiak szerint kellene alakulnia:

  • 60 % -ban állóképességi edzés
  • 30%-ban mozgékonyság és ügyesség fejlesztése
  • 10% erő-állóképesség edzés (olyan kombinációban, amely kevés súllyal minél több izomcsoportot minél nagyobb ismétlésszámmal megmozgat).

Természetesen mindezen szempontok mellett oda kell figyelni a szív-érrendszer terhelhetőségére, ennek orvosi ajánlásaira és bizonyos pulzus fölé nem szabad emelni az intenzitást.

A heti háromszor 45 perces állóképességi edzés segíti az izmok visszaépítését. Amennyiben ezt még kiegészítjük erőedzéssel is, akkor arra figyelni kell, hogy a préseléses légvételhez kötött feladatokat kerüljük.

Az izomzat felépítéséhez Heller egy gimnasztikai programot ajánl. A mozgékonyság edzése nagyon fontos az ízületek egészsége érdekében. Naponta 15 percen át végezzenek forgásos, lendületes és lengő feladatokat. A koordinációt különböző játékokkal és tánccal lehet fejleszteni.

Az edzéshez senki sem túl öreg

A vázizomzatot minden életkorban lehet edzeni, bizonyos edzésmódszerekkel az izomzat leépülését meg lehet állítani és visszafordítani a folyamatot. Heller vizsgálatai alapján egy 90 éves ember is tud izomzatot építeni, ha nem is olyan módon, mint egy 50 éves.

A lényeg, hogy az idős ember aktív maradjon. Nem feltétlenül szükséges a nagyon rendszeres sport, viszont mindenkinek mozognia kell!

Kerüljék mindenképpen az alábbiak használatát:

- mozgólépcső/járda

- lift

Ehelyett:

  • gyalog menjenek bevásárolni
  • autó helyett kerékpározzanak
  • olyan hobbikat válasszanak, mint a kertészkedés, kirándulás, tánc, úszás.

Ezek olyan mozgásformák, amelyeket mindenki tud alkalmazni. A technika vívmányaitól pedig ebben az esetben el lehet tekinteni. A fűnyíró és kaszálógép helyett a régi eszközöket használjuk.

Az izmok és ízületek erősítése fontos tényező annak az érdekében, hogy az elesést kiküszöböljük.

Az időskori sport és mozgás nem csak a fittség elérése miatt fontos, hanem prevenciós jelentőséggel rendelkezik az elesések tekintetében, hiszen ez a jelenség főleg az idős embereket érinti. Azért van ez így, mert idős korra már nem elég stabil az ízület, és az izomzatuk is jelentősen leépül. Ha ez mind együtt fordul elő, és ráadásul romlik a látás és a hallás is, a helyzet fokozottan veszélyes az elesés tekintetében. Heller szerint pont ezek miatt felbecsülhetetlenül fontos a sport és a fizikai aktivitás idős korban is.

m.focus.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu