Főoldal / Hírek / Érdekességek / A 6 perces séta: a fizikai teljesítőképesség mértéke krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

Érdekességek

A 6 perces séta: a fizikai teljesítőképesség mértéke krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

2023.08.04

A kerékpár és futószalag-ergométeren végzett terhelési tesztek sokszor alkalmatlanok idős, gyenge és súlyosan korlátozott szívelégtelenségben szenvedő betegek számára, illetve ennek függvényében nem feltétlenül tükrözik a napi, megszokott mindennapi tevékenységek elvégzésére való képességet. 

Ezért az 1980-as évek közepén kidolgozott új és egyszerűbben alkalmazható járástesztek váltak hasznossá a krónikus tüdőbetegség és a szív elégtelenségben szenvedő betegek fizikai teljesítőképességének mérésére. 

Az eljárás kidolgozói a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek fizikai teljesítőképességének objektív mérőszámaként a 6 perces séta potenciális értékét vizsgálták. A tesztet 12 hét alatt hatszor végezték el, amiben 18 fő krónikus szívelégtelenségben és 25 krónikus tüdőbetegségben szenvedő beteg vett részt. A felmérésben részt vett személyek a felmérések előtt ergométeres vizsgálaton is átestek, illetve funkcionális állapotukat hagyományos mérésekkel értékelték. Az elvégzett 6 perces járásteszt elfogadhatónak bizonyult a betegek számára és az első két próba séta után stabil, reprodukálható eredményeket értek el. Az értékelés után kapott eredmények korreláltak a funkcionális állapot és a terhelési kapacitás hagyományos mérőszámaival. 

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a 6 perces séta a funkcionális gyakorlati kapacitás hasznos mérőszáma, és megfelelő eredményjelző lehet a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek klinikai vizsgálataiban, amit azóta is használnak a klinikai gyakorlatban.

A hatperces séta teszt egyszerűen elvégezhető, és segítheti a gyógytornászokat és a sportszakembereket a rehabilitációs program során a teljes funkcionális állapot javulásának vagy csökkenésének megítélésében és értékelésében.

A 6 perces teszt végrehajtása

A teszt során csak hat percig kényelmes sétát kell megtenni, és ha szükséges a felmérés közben a beteg használhatja normál segédeszközeit, például egy sétabotot, és ha a teszt során pihennie kell, szükség esetén megteheti.

A teljes távot mérik, amelyet a 6 perces séta közben megtesz a vizsgálati személy, és ha nem tudja valaki befejezni a hatperces időtartamot, akkor a befejezésig megtett távolság lesz a mérvadó.

Hol végezhető el a 6 perces séta teszt?

A felmérést bárhol el lehet végezni és gyakran használják a rehabilitációs kórházakban, de nyugodtan alkalmazható a járóbeteg ellátás során is. A tesztet gyakran használják funkcionális kimeneti mérésekként a szív rehabilitációs programokban is.

Milyen gyakran kell elvégezni a 6 perces séta tesztet?

A rehabilitációt végző fizioterapeuta általában az első értékelés során elvégzi a 6 perces séta tesztet és bizonyos időközönként rendszeresen megismételteti, amennyiben a fizióterapeuta úgy ítéli meg, hogy szükséges a rehabilitáció előrehaladásának mérése.

A megtett távolság (pontszám) növelése egyértelműen segít a fizikai terápiában elért előrehaladás figyelemmel kísérésében, és motivációként szolgálhat a terápia során.

Ha a megtett távolság idővel rosszabbodik nem szabad hagyni, hogy ez tendencia legyen, hanem fel kell használni ezt az információkat a rehabilitációs célok és a módszerek módosításához.

Mennyi egy jó hat perces séta távolsága?

A bizonyítékok arra utalnak, hogy az egészséges felnőttek által megtett távolság normál tartománya 400–700 m. Azonban olyan tényezők, mint az életkor, a nem és az alapvető egészségügyi állapotok megváltoztathatják ennek mértékét.

Szerkesztői megjegyzés: A hat perces séta teszt az elmúlt közel 40 év alatt nagyon megbízhatónak bizonyult, főleg akkor, amikor sok eltérő betegpopulációban alkalmazták, legyenek azok férfiak vagy nők, fiatalok és/vagy idősek. Úgy tűnik, hogy a teszt a mai napig az állóképesség megbízható mérését jelenti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3978515/

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu