Főoldal / Események, kiadványok / Előadások / Váljék szokásunkká egészségünk megőrzése! Éljük meg és tanítsuk!

Váljék szokásunkká egészségünk megőrzése! Éljük meg és tanítsuk!

Egyre több az egészséges életmódról szóló cikk és tudományos írás, azonban a legtöbb ember számára az egészség megőrzése még mindig nem „hétköznapi szokás”. Ráadásul sokszor az egészséges életmódhoz szükséges tevékenységeket különálló egységekként kezeljük és nem integrált, összefüggő szokásokként, amelyek együttesen szükségesek ahhoz, hogy egy egészségesebb társadalomban éljünk. A változás egyik feltétele, hogy a fiatalokat már egy ilyen rendszerben neveljük.

Don Disney, a Cooper Nemzetközi Ifjúsági Fitnesz Teszt, Ifjúsági Kezdeményezéseinek igazgatója a Magyar Sporttudományi Társaság X. Kongresszusán elhangzott előadásában azt mutatta be, hogy milyen pozitív gyakorlatok vannak a világban. A neves előadó tudományos érvekkel támasztotta alá, hogy a mennyire fontos a testmozgást. Álláspontja szerint a mozgáskultúrát már fiatal korban a gyerekek életének részévé, „szokássá” kellene tenni.

Számtalan adat hívja fel a figyelmet a mozgásszegény életmód egyre „súlyosbodó” következményeire. A mérleg másik serpenyőjében szereplő adatok és kutatások ugyanakkor már a legminimálisabb mozgás pozitív hatásait is elismerik. Bizonyított tény például, hogy a testmozgás növeli az agyi aktivitást, segíti a koncentrációt és a tanulást, ami különösen fontos a fiatalok esetében. Egyes iskolákban például a testmozgás nem csak a testnevelés órák része, hanem beépítették a tanrendbe. Minden reggel, illetve esetenként napközben, az órák közepén is átmozgatják a tanulókat, akik ennek köszönhetően bizonyítottan jobb eredményeket érnek el a tanulásban.

A Cooper Intézet tesztjével egységesen és összehasonlíthatóan lehet mérni a gyerekek egészségi állapotát. A teszt tartalmaz állóképesség- és erőmérő feladatokat, de kitér a táplálkozási szokásokra is, mivel ez utóbbiak befolyással vannak a fittség állapotára.


A teljes előadás anyaga itt letölthető.

Legfrissebb hírek

Letöltések

Kapcsolódó oldalak

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu