Főoldal / Kutatások, képzések / Nemzetközi kutatási eredmények / Az elsődleges betegellátók szerepe a fizikai aktivitás előmozdításában

Az elsődleges betegellátók szerepe a fizikai aktivitás előmozdításában

 A fizikai aktivitás megfelelő mértékkel, intenzitással és gyakorisággal űzve számos betegség kialakulását előzné meg, vagy segítené a gyógyulást-javulást. Előmozdítása alapvető népegészségügyi feladat, amelyben nagyon fontos szerepe lehetne az egészségügyet alapszinten ellátóknak, a családorvosoknak. A szerepük elsősorban a tanácsadás és esetleg a megfelelő helyre irányítás. A legtöbb pozitív példa erre Dániában van és Svédország egyes részein. Az orvosok hozzáállása legtöbbször pozitív. A tanácsadás hatása 15 tanulmányból 12-ben pozitív volt, egy év után többet mozogtak a tanáccsal ellátott betegek. 12-33 betegnek kell tanácsolni a több mozgást ahhoz, hogy közülük legalább egy beteg aktívabbá váljon, a dohányzás elhagyásának esetén ez 50-120 tanácsadást igényel. Nagy mintán vizsgálva, az egyszeri tanács 18 perc/hét mozgástöbbletet eredményezett fél évvel később. A „mindenkinek javasolt” aktivitást egyszeri tanácsot követően a betegek 3,9%-a, kétszeri tanács után 10,2%-a   érte el. Nem nagymértékű a tanácsadás hatása, leginkább a walesi változat (  Prev Med , 2008,  47: 354. doi:10.1016/j.ypmed.2008.07.006) bizonyult hatékonynak egy áttekintés szerint. Egy személyt aktívvá tenni 331-3673 euró ráfordítással lehet, a viselkedésváltoztatással ez körülbelül 800 euró költséggel jár évente.

Alapvetően fontos, hogy az orvos ismerje és fogadja el, lehetőleg egyéni példával is tegye hitelessé az egészséges, mozgásgazdag életvitel előnyeit és örömeit. A Global Exercise is Medicine (EIEM) Initiative (Global exerciseismedicine.org/global.htm) tárgyalja a részleteket, az előmozdító és hátráltató tényezőket. Alapvető az orvosok ismeretének kiterjesztése a fizikai aktivitásról, ezért az egyetemi oktatásba is beépítik e témát.

  A tanácsadás kevés időt igényel: már az is jelent indítékot, ha az orvos a hozzá bármivel forduló betegtől megkérdezi, hogy a háztartáson és az önellátáson kívül végez-e rendszeresen egyéb fizikai aktivitást, mennyit jár gyalog, netán sportol-e? A viselkedési tanács protokollja az 5A: ask, advise, assess, assist, arrange. A finnek számára a 35 indikáció esetére javasolt fizikai aktivitás leírása is rendelkezésre áll: Liikuntaa laakkeeksi in Finnish, a svédek angolul szabadon elérhető-letölthető kiadványa a Swedish National Institute of Public Health-től: Physical activity in the prevention and treatment of disease ( http://www.fyss.se ). Az ismeretek széleskörű terjesztése az egészségügyben is fontos − erre jó példa a Lancet 2014. júliusi száma a londoni Olimpia kapcsán.   

A referens úgy gondolja, hogy sok családorvosi praxis közelében van a lakosság számára igénybe vehető sportolási lehetőség. Ezek egy részében hozzáértő szakember is elérhető  −  problémás esetben ezt az utat lehetne ajánlani. És miért ne lehetne ilyeneket létesíteni? Kiképzett emberek százai vannak országszerte részmunkakörben vagy éppen állás nélkül. A fittness-wellness üzletág is megközelíthető lenne különböző rész-hozzájárulásokkalha olcsóbb a megelőzés, mint a gyógyítás mindenkinek: az egyénnek és az államnak is. A legegyszerűbb a gyaloglásra biztatás. Előzetes fittség/terhelhetőség-felmérés ritkán indokolt, főleg a kardiovaszkuláris eltérések esetében. De erre is lehetne találni megoldást: 1983-tól létezik országunkban Fittség vizsgálat és tanácsadás (Orv. Hetil. 1989, 130:1039-43) −  egyre több helyen −,  persze még csak a betegek költségére. A lapszám főcíme: Exercise is Medicine, azaz további alapvetően fontos és aktuális ismeretek olvashatók benne.

Apor Péter dr.


Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu