Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás: Miért egészséges a sport?

Érdekességek

Testmozgás: Miért egészséges a sport?

2015.06.10

Mindegy, hogy úszás, gyaloglás, kerékpározás vagy kocogás: Aki mozog testileg és lelkileg egészséges marad. Máris ásítani kezdett? Akkor biztos tudja, hogy miért is olyan egészséges a sport. Hm, nem igazán? A Spiegel Online most összefoglalja most a legfontosabb testi és lelki hatásokat.

Alois Immenkamp alig múlt el 60 éves, amikor az Amerikai Egyesült Államokból jövő „jogging” divat hullám elért Németországba is. A sebész szakorvost meggyőzte az, amit a Reader’s Digestben olvasott a kocogásról, ezért bele is kezdett a rendszeres edzésbe. Ettől kezdve elkezdett átalakulni a testösszetétele. Minél többet kocogott, annál többet fogyott és annál kevesebbszer betegedett meg és a gondolkodására is pozitívan hatott. Alois Immenkamp 92 éves koráig minden reggel kitartóan edzett és túlélte a feleségét is.

Ez nem véletlen. Mára már tudja az ember, hogy a sport minden testrészre, szellemi és lelki összetevőnkre pozitívan hat. Joachim Mester a Kölni Sportfőiskola vezetője szerint leggyakrabban a sport a legjobb gyógyszer. A szakember kihangsúlyozta, hogy a sportot soha nem késő elkezdeni.

Köztudott, hogy a mozgás nagyon hasznos egészségügyi szempontból és sok krónikus betegségnél a szervezet önjavító mechanizmusait serkenti. 

Mester szerint az ősembereknél a sport az energia pazarlása lett volna. Nekik az étel megszerzéséhez annyit kellett mozogniuk, hogy nem engedhették meg maguknak ezt az extra luxust. A lustaság ilyenkor a túléléshez kellett.

A modern ember másképpen él, mint az elődei. Az ősember nap, mint nap kilométereket tett meg a Sztyeppéken, ehhez képest manapság az ember egész nap autóban, a gép előtt vagy a tévé előtt ül. Sajnos genetikailag nem vagyunk elég jól felfegyverkezve az ülő életmód ellen. Elhízunk, túlsúlyosak leszünk és a zsírral együtt megjelennek a civilizációs ártalmak.

Ez ellen pedig a mozgás és a sport a legmegfelelőbb védelem.

Forrás: Spiegel.de 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu