Főoldal / Hírek / Érdekességek / Szív-rehabilitáció a magaslaton?

Érdekességek

Szív-rehabilitáció a magaslaton?

2018.09.17

Segíti az „oxigéntakarékos program” a szívműködést?

Ralf Dujmovits extrém hegymászó hozzá van szokva ahhoz, hogy heteken keresztül oxigénszegény körülmények között éljen. Ezúttal azonban nem a határokat akarta feszegetni, hanem segített a tudománynak.

Az „Envihab” repülő és űrcentrumban általában az ESA (Európai Űrügynökség) űrhajósait vizsgálják a földet érés után. 2018 májusától két extrém hegymászó, Nancy Hansen és Ralf Dujmovits több hetes vizsgálatban vettek részt egy hipoxiás kamrában, vagyis oxigénhiányos környezetben. A két hegymászó olyan kutatásban segített, amely a szívizmok regenerációját vizsgálja szívinfarktus után. Állatokon végzett vizsgálatokban már alátámasztották a lehetőségét, ezúttal az embereken volt a sor.

Ralf Dujmovits, - aki eddig a világ összes kontinensén 50 expedícióban vett részt - egy interjúban elmondta, hogy milyen érzés a 7 000 méteres magasságot stimuláló laboratóriumban, Kölnben 57 méterrel a tengerszint felett tölteni a napokat. Ezen a magasságon a megszokott 21% helyett mindösszesen 8%-os az oxigéntartalom. A hegymászó első németként megmászta mind a 14 un. „nyolc ezrest” vagyis a 8 000 méteres hegycsúcsot és mindegyiket - a Mount Everest kivételével - oxigénpalack nélkül.

Elmondása szerint a vizsgálatban való részvétel nem az edzését segítette, hanem egy texasi, patkányokon végzett kutatás eredményeit próbálták emberi eredményekkel is alátámasztani. Az észak-amerikai kutatásban ugyanis mesterségesen előidézett szívinfarktus után az állatok szívizomsejtjei regenerálódtak oxigénhiányos környezetben. Ezzel a 7 000 méteren levő oxigénhiányos állapottal az embereknél az anyaméh állapotát utánozzák. Az emberi szívizom születés után egy hétig is képes még regenerálódni. Azért választottak hegymászókat a vizsgálatra, mert ők igencsak jól ismerik a saját testük jeleit és rögtön tudnak reagálni rá, ha gond adódik. Ralfnak például többször jelentkezett a kutatás heteiben fejfájás, bizonytalan járás és fáradtság a felszínes alvástól.

A hegymászók szívét folyamatosan MRT (Tomográfiás Mágneses Rezonancia) készülékkel vizsgálták. A szívizom a folyamatos terhelés miatt némileg „összehúzódott” állapotban volt, de a valós kutatási eredményeket még nem hozták a nyilvánosságra. 

http://www.spiegel.de

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu