Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sporttal, sportolási szokásokkal kapcsolatos adatok magyar gyermekeknél

Érdekességek

Sporttal, sportolási szokásokkal kapcsolatos adatok magyar gyermekeknél

2017.05.22

A megkérdezettek közül 1915 fő (908 lány és 1007 fiú) válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a tanórai kereteken kívül végez-e valamilyen sporttevékenységet.

Ez a 2730 válaszadónak a 70, 12% - a, vagyis elmondhatjuk, hogy a gyermekek több mint 2/3-a sportol a testnevelés órán kívül. Természetesen ide tartozhat az iskolai sportkör is, hiszen a kérdés arra vonatkozott, hogy szoktak-e sportolni testnevelés órán kívül. A fiúkra inkább jellemző, hogy valamilyen más mozgásos sporttevékenységet végezzenek tanórai kereteken kívül, náluk 4-ből 3-man sportolnak testnevelés órán kívül (74,8%).

A leányoknál ez az arány kisebb: 65,0% válaszolt igennel erre a kérdésre, de nem mutatható ki szignifikáns összefüggés a megkérdezettek neme, és aközött, hogy sportolnak-e a testnevelés órán kívül.

Összességében vizsgálva a diákokat az iskolai kereteken kívüli sportolást illetően, 2784 fő válasza alapján megállapítható, a diákok közel fele sportol a testnevelés órán kívül legalább 2-3x egy héten.

Második leggyakoribb válasz a napi szintű sportolás volt, ami bizakodásra adhat okot. Amennyiben ezt egyben kezeljük az előbbi eredménnyel, akkor elmondható, akkor elmondható, hogy mérésben résztvevő gyermekek 77, 95%-a mozog legalább hetente2-3 alkalommal.

Ha ez minőségi mozgásos tevékenységgel és táplálkozással párosul, akkor egy egészséges életmóddal jellemezhető mintáról beszélhetünk. A „szinte sosem sportolok” lehetőséget a felmértek mindössze 2,26%-a jelölte meg.

 

Forrás: Ifjúság – Egészség - Sport, Magyar Sporttudományi Füzetek – XI, 2014.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu