Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sporttal is csillapíthatjuk a fejfájást? (első rész)

Érdekességek

Sporttal is csillapíthatjuk a fejfájást? (első rész)

2018.04.01

Amikor az embernek fáj a feje, a legkevésbé gondol arra, hogy de jó is volna egy kicsit mozogni, sportolni. Pedig a fejfájás ellen a futás mellett a Kung-Fu, a Thai-Chi is jó megoldás lehet és bár nem szokás beszélni róla, de szexuális együttlét is.

A fejfájós emberek már eleve fájdalomcsillapítókkal és jég akkumulátorokkal felszerelkezve közlekednek, az esetleges tünetek megszüntetése érdekében. A német „Migrén és fejfájás Társaság” – mert ilyen is van – 8 millióra teszi a migrénesek számát és 2 millióra azokét, akiknél napi szinten jelentkezik a fejfájás Németországban. Viszont a fájdalomcsillapítók használatával ördögi kőrbe kerülhetünk, mivel egyre többre és többre lesz a szervezetünknek szüksége az elvárt hatás érdekében.

A szakértők a víz és friss levegő (oxigén) mellett a sportolást is ajánlják a tünetek csökkentésére.

Fussuk ki a fejfájást magunkból állóképességi edzéssel

Az állóképességi edzés képes a terápiás programokat és stressz kezelési eljárásokat egyéb edzésterápiákkal ötvözve hatékonyan segíteni. A terápia ezen lehetőségét nem csak orvosi vizsgálatok, hanem a betegek pozitív visszajelzése is erősíti. Egy 680 000 főt számláló svéd vizsgálatban a fejfájás gyakoriságát és a fizikai aktivitás közötti összefüggéseket keresték a kutatók.

Az eredményekből az derült ki, hogy azok, akik fizikailag aktívabbak voltak, azok kevésbé voltak fejfájósak, szemben azokkal, akik mozgásszegény életet éltek.

A migrénes emberek viszont kevésbé bizonyultak fizikailag aktívnak. Ennek hátterében az állt, hogy féltek attól, hogy mozgás közben könnyebben jelentkezhet a kínzó fejfájás. A vizsgálatok során egy speciális mozgásprogramot alkalmaztak 26 ember esetében, akiknél - egy fő kivételével - kevesebb migrénes fejfájás jelentkezett edzés hatására és kevesebb gyógyszert is kellett szedniük.

De mi lehet ennek az oka?


Mi történik edzés közben az aggyal? A müncheni és bonni műszaki egyetem kutatói egy speciális izotóp segítségével vizsgálták a hosszútávfutók agyműködését egy két órás edzés előtt és után. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az endorfin (Az endorfin valójában olyan, az agyban termelődő neurotranszmitter, ingerületátvivő anyag, ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is képes kiváltani) szintje megnövekedett az agyban a sportoló csoportban. Ezek ráadásul azon agyi területeket érintették, ahol az érzelmi és fájdalomtűrő központok vannak. Valószínűleg ez lehet annak az érzésnek a hátterében, amit a futások után érzenek a sportolók: „Runner’s High” néven írnak róla a külföldi szakirodalmakban. Másik oldalról viszont, így a fájdalomcsökkentő hatás miatt a fejfájásnak is jót tesz a mozgás.

 

Az endorfin boldoggá tesz! - vallják a rendszeresen futók!


Az, hogy csak az állóképességi mozgásformák hatékonyak a fejfájás ellen, nem bizonyított állítás, azonban az erőedzések és a csapatsportok is pozitív élettani hatással rendelkeznek a fejfájás szempontjából. Az viszont biztos, hogy feszültség, félelem és a túlzott stressz esetén a szimpatikus idegrendszer aktivizálódik, amely fejfájás során is túlműködik.

 

Valószínűleg ezt az aktivitást fogja vissza a rendszeres fizikai aktivitás, a sport.
 

focus.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu