Főoldal / Hírek / Érdekességek / SPORT, ami szintén segít a gyulladás ellen!

Érdekességek

SPORT, ami szintén segít a gyulladás ellen!

2017.01.25

A gyulladásoknak különböző szakaszai vannak és ezt nem csak a megfázás alatti torokgyulladásra lehet érteni. A gyulladásos folyamatok sok betegségben játszanak meghatározó szerepet a cukorbetegségtől egészen a reumáig. Nyolcvan ismert autoimmun betegség hátterében állnak ilyen folyamatok.

A táplálkozás és az életforma lényegesen befolyásolják a gyulladások kialakulását. Anna Fleck reumatológus szerint genetikai hátterünk hajlamosíthat a gyulladásokra. Bizonyos élelmiszerek azonban lángra lobbanthatják a gyulladásokat. A túlzott hús és cukorfogyasztás ilyenek, valamint a gyulladáscsökkentő tápanyagok bevitelének a hiánya is probléma lehet.

A hasi zsír is lángra lobbantja a gyulladásokat. A hasi zsír labor leletekből akár nem is kimutathatóan, de befolyásolja a szív- ér és az anyagcsere rendszerben előforduló gyulladásokat, azokkal a hormonokkal, amelyek itt keletkeznek.

Amit a táplálkozási szakemberek ajánlanak: napi három tele marék zöldség és még hozzá egy marék vegyes gyümölcs. Több ezer olyan fitonutriens létezik a bogyókban, magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben, amelyek együttesen gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.  Jörn Klasen orvos szerint a brokkoli, spenót és a porcsin kiváltképpen egészségesek. A fűszerekben található illóolajok és csípős anyagok gyógyhatásúak. A kurkuma összetevői, valamint a curry artrózisra jó, ugyan úgy, mint gyömbér és chili.

A növényi olajokban és hideg vizekben élő halak húsában található omega-3 zsírsavak is gyulladáscsökkentő hatásúak, különösen a reumás betegségek kezelésében jók. Ha már a hideg évszakokról beszéltünk: a Manuka méz enyhíteni tudja fertőzéseket a felsőlégútban.

Hogyan készüljünk fel erre?

Aki változatosan fogyaszt sok zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket, telítetlen kötéseket tartalmazó  zsírokat, dió féléket és fűszereket, az elegendő fitokemikáliát és nélkülözhetetlen ásványi anyagot - mint például a cink visz a szervezetébe. Matthias Riedl dietetikus hozzátette még "A sport mindig aktív gyulladáscsökkentő!" .

 

www.ndr.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu