Főoldal / Hírek / Érdekességek / Rendszeres fizikai aktivitás és a demencia

Érdekességek

Rendszeres fizikai aktivitás és a demencia

2016.12.08

Többek között az Alzheimer-, a keringési demencia, a Parkinson betegségek is ebbe a csoportba tartoznak. Még nem találtak rá a betegségek ellenszerére, viszont már számos kezelés létezik arra, hogy az agyunk normális működését miképpen tartsuk fenn, valamint hogyan lassítsuk a betegség lefolyását. A Framingham vizsgálatban, amely a keringési betegségek kockázatával foglalkozik, több mint egy évtizedig követték nyomon a résztvevőket. A fizikai aktivitás mértékét a demenciával, az agytérfogattal, és a hipokampusz térfogatával hasonlították össze. A hipokampusz elsősorban a memóriafejlődésben, annak megőrzésében, valamint a térbeli tájékozódásban tölt be fontos szerepet az agyban. Azon személyek, akik a fizikai aktivitás tekintetében az alsó egyötöd részéhez tartoztak nagyobb valószínűséggel lettek demensek, mint azok, akik a legfelső egyötödbe.  A fizikai aktivitás pozitív lineáris korrelációt mutatott az agytérfogattal, valamint a hipokampusz térfogatával.

A másik vizsgálatban a szabadidő eltöltést, az úgynevezett „leisure time”-ot vizsgálták középkorú embereknél a demenciával összefüggésben. Alacsony, mérsékelt és magas fizikai aktivitási szintet különböztettek meg. Azok az emberek, akik alacsony és a mérsékelt kategóriában töltöttek több időt, nagyobb eséllyel lettek demensek, mint azok, akik inkább magas fizikai aktivitással töltötték a szabadidejüket. Akik fenntartották a szabadidős fizikai aktivitási szintet vagy még emeltek rajta kisebb valószínűséggel lettek demensek.  

Egy másik hosszmetszeti vizsgálatban a testmozgást és annak kapcsolatát a demenciával különböző kognitív tevékenységeken tanulmányozták az alapadatok felvételekor, majd 38 évvel később. A kutatók azt találták, hogy a teljes kognitív működés összefügg az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkenésével, és a testmozgás a vaszkuláris demencia (éreredetű működési zavar) kockázatának csökkenésével. Művészi elkötelezettség csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát és a szellemi elkötelezettség kapcsolatban áll minden típusú demencia kialakulásának csökkenésével.

Ezek a vizsgálatok rámutatnak a rendszeres testmozgás élethosszig tartó fontosságára. Segíthet fenntartani az agytérfogatot, de szintén hatással lehet más területekre is. Elménk aktívan tartása a szellemi és művészeti tevékenységekkel némi védőhatása is nyújthat.

actigraphcorp.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu