Főoldal / Hírek / Érdekességek / Pár hetes trambulinos edzés hatása a teljesítményre

Érdekességek

Pár hetes trambulinos edzés hatása a teljesítményre

2018.03.26

Egy idén publikált tudományos kutatás célja volt, hogy az ugrással történő fittségi edzés fejlesztő hatását vizsgálja. A sportszakemberek a vizsgálat során vizsgálták, hogy a mini trambulinos aktivitás miként befolyásolja az állóképességet, a törzsizomzatot és a reaktív ugrási erőt. (A reaktív erőkifejtés: excentrikus az izom-összehúzódás, ami egy pillanatnyi izometriás feszülés után, koncentrikus összehúzódásba megy át, ilyen a mélybeugrás). 21 egészséges, edzetlen embert két csoportba osztottak, az egyik csoport tagjai rendszeres edzéseken vett részt (12 személy, átlag 22 évesek), míg a másik csoport tagjai a kontroll csoportot (10 személy, átlag 25 évesek) alkotta. Mindkét csoport BMI-je 23 körül alakult. A BMI, vagyis a testtömegindex (angol neve: Body Mass Index) egy statisztikai mérőszám, az egyén testtömegének (kg), és testmagasság arányát méri. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

Azon a csoport tagjai, akik részt vettek a mini trambulinos edzésen egy 8 hetes időintervallum alatt heti háromszor edzettek átlagosan, sztenderdizált (edzővel, edzésterv szerint) edzés alkalmával. A kontroll csoport tagjai nem vettek részt edzéseken. A vizsgálat kezdetekor és a végén is futószalagos, valamint ugróteszteket végeztek a résztvevőkön. A törzserőt maximális izometrikus teszttel mérték. Az edzések alatt továbbá pulzust, energiafelhasználást és szubjektív fáradást mértek Borg-skála segítségével. Az úgynevezett Borg-skála lényege az, hogy 6 és 20 pont között kell értékelni az edzés után jelentkező fáradtság mértékét szubjektíven. 6 pont jár a leglazább tréningért, míg 20 pont a “meghaltam” érzésért. Ahány pontot elveszítettünk az edzések alatt, annyi pontot kell „visszatenni” szervezetünkbe, hogy ne csak elvegyünk, hanem kellő mértékben regenerálódjunk is.

A nyolc hetes edzés hatására szignifikánsan emelkedett a futási gyorsaság és a maximális izometriás törzserő. Az ugrótesztbeli különbségek nem voltak statisztikailag alátámaszthatóak az edzésprogram előtti és utáni értékek tekintetében. A kontroll csoport tagjainál nem következett be változás ezen paraméterek esetében. A mini trambulinos edzésprogramon résztvevő csoport tagjai a maximális pulzus 83,4%-án dolgozott átlagosan az edzések alkalmával. Az átlag energiafelhasználás 10 kcal körül alakult az edzések alatt. A szubjektív fáradás a Borg-skálán 14 körül alakult, ami a nehéz kategóriába tartozik, majd a vizsgálat folyamán ez csökkent.

Az eredmények azt mutatják, hogy a mini trambulinos edzés erős kondicionáló tréninget jelent az emberi szervezet számára, ezért a sportszakemberek kifejezetten javasolják az ilyen típusú edzést és hatékonyságának ellenőrzését.

Egyre több mozgásforma áll tehát rendelkezésünkre, amely tudományosan alátámasztottan hatékony az egészségünk számára. Ne habozzunk, válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, soha sem késő elkezdeni!

 

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu