Főoldal / Hírek / Érdekességek / Milyen módon csökkenthető a „rossz” (LDL) koleszterinszintet?

Érdekességek

Milyen módon csökkenthető a „rossz” (LDL) koleszterinszintet?

2017.09.24

Egy a közelmúltban végzett felmérés alapján, melynek eredménye egy spanyol kardiológiai szaklapban jelent meg, a spanyol lakosság közel felének koleszterinszintje meghaladja a normál tartományt és ezt a felmértek közel 50%-a, nem is tudja. És mi lehet az egyik legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás? Heti rendszerességgel végzett elegendő mértékű fizikai aktivitás. 

Az alábbiakban néhány tanács a koleszterin optimális szinten tartásához.

 

Folyamatos, rendszeres edzés: Régebben az aerob edzést ajánlották a koleszterin optimális szinten tartásához, jelenleg az intenzív edzést ajánlják beleértve az erőedzést, mert ez erőteljesebb mértékben hozzájárul a gazdaságos kalória felhasználáshoz és nagyban segíti a zsírok hasznosítását. Ha rendszeresen edzel, és mégis megmarad a magas koleszterin szint, akkor ki kell egészíteni az edzést egyéb edzésformákkal. Például ha csak futsz, súlyzózzál is, vagy ha a fitnesz a sportod építs bele rendszeresen aerob sportokat is.

Kövess kiegyensúlyozott étrendet és csökkentsd az állati eredetű zsírok bevitelét. Kerüld az előre csomagolt élelmiszerek fogyasztását (különösen tekintettel a péksüteményekre) hiszen magas a hidrogénezett zsírtartalmuk, vagyis a transzzsírok mennyisége, sőt még az állati eredetűeknél is károsabbak. A legtöbb transz zsírsav az édességekben (pl. tortabevonó, nápolyik töltelékei) és cukrászati termékekben, péksüteményekben, bizonyos margarinokban található.

Ha túlsúlyos vagy fogyjál. A túlsúly annak ellenére kedvez a magas „rossz” koleszterinszintnek, ha az ember egészségesen táplálkozik, sőt csökkenti a HDL ("jó koleszterin") termelését is Összességében a súlyproblémák elősegítik a koleszterin felhalmozódását az artériáinkban.

Az alkohol, a dohányzás és a stressz szintén kockázati tényezők és például a gyakori szorongás állapota növeli a kortizol termelését, amely kedvez a zsírok felhalmozódásának.

www.sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu