Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mi segíthet a hátfájáson?

Érdekességek

Mi segíthet a hátfájáson?

2016.09.30

Kezelés ellenére fellépő fájdalmak

Sok vizsgálat után elmondhatjuk, hogy a kezeléseket befejező páciensek, legyen az operáció vagy torna nincsenek megelégedve az eredménnyel, lehet, hogy a fájdalom nagysága csökken, de teljesen nem tűnik el. Sajnos az esetek többségében nem olyan egyszerű megállapítani pontosan, hogy a fájdalom honnan ered. Főleg a krónikus fájdalom esetén nem valószínű, hogy teljesen megszabadulunk a kíntól. Egy intenzív mozgás és erősítő edzésprogrammal lehet a krónikus fájdalmat enyhíteni, de a teljes megszűntetésére sajnos nincs esély.

Oszteopátia - ahol az emberi rendszer van a központban.

Az oszteopátia is fontos terápiás eljárás a hátfájás ellen, bár egyelőre kevés a tudományos tapasztalat, mely alátámasztja sikerességét.

Aki megáll, az berozsdásodik

Az általános tanács hátfájás esetén egy-két pihenőnap beiktatása, majd ismét elkezdeni a mozgást. Szomorú megfigyelés, hogy az emberek már akkor sem mozognak, ha nincs fájdalmuk, amikor panaszaik ismét jelentkeznek. Bármilyen kényelmes lehet az ülés az autóban és a jól berendezett az iroda, a mozgást nem fogja helyettesíteni. A „Ülés a legújabb dohányzás”, ahogy ezt egy pár évvel ezelőtti tudományos konferenciát hallottuk.

Az agyat kezelni

A fájdalomérzés miatt néhány mozdulatot nem tudunk megcsinálni, vagyis ilyenkor nem is csináljuk meg és a végére helyettesíteni fogjuk más mozdulattal. Az LNB (fájdalomterápia Liebscher és Bracht nyomán) terápia ezt a féket oldja fel az agyunkban, ami a fájdalom miatti mozdulat végrehajtást akadályozza. Oszteopresszurá-val ingerlik a fájdalomérző receptorokat és így feloldják a mozdulat akadályozottságát.

Bátorság az újhoz

Természetesen nem nagyon hihető, hogy a krónikus fájdalom egy kis könnyűnek tűnő oszteopresszúrával elmúlik. Főleg azért, mert nincs rá tudományos bizonyíték a működésére. De a gyógytorna működése sem alátámasztott teljesen tudományosan. Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy amennyiben nem működik az oszteopátia vagy a oszteo presszúra akkor azt lehet mondani, hogy nem az izmok, hanem a csontozat miatt van a fájdalom és ez már egy diagnózissal is felérhet.

Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy hátunk egészsége érdekében a cikk olvasása után egy nagy sétával, mondjuk 10 000 lépést naponta vagy 30’ megizzasztó mozgás hetente legalább 5x már sokat segíthet panaszaink csökkentésében.

Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu