Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan hagyjuk abba a cigarettázást sporttal? Első rész

Érdekességek

Hogyan hagyjuk abba a cigarettázást sporttal? Első rész

2016.01.16

Tudtad, hogy a dohányzás a rák okozta elhalálozások körülbelül 30%-ért, a szív-és érrendszeri betegségek 20%-ért, és az krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD ) 80%-ért felel?

Mivel ezek az adatok tények, el kell gondolkozni, hogy ezen adatok ismeretében, ennek ellenére miért dohányoznak az emberek.

Még ha azt is hisszük, hogy lehetetlen füsttel teli tüdővel sportolni, a kettő nem összeegyeztethetetlen: minél előbb elkezdesz mozogni, annál korábban szabadulhatsz meg rossz és az egészségedre káros szokásodtól. Kezdjed el mihamarabb, mert nem hagyható figyelmen kívül a dohányzás által okozott kár, hisz olvashattuk, hogy  a dohányosok 50%-nál a halál oka ezen rossz szokásukkal mutat szoros összefüggést.

Spanyolországban például évente 50 000 ember hal meg dohányzás miatt, DE Magyarországon is a dohányzás következményeként 19 percenként hal meg egy ember, ez naponta mintegy 77 fő, évente pedig 28000 embert veszítünk el így hazánkban, akiknek a halála összefüggésbe hozható a dohányzással! (http://color.oefi.hu/hatas0.htm)

Ez az egészségkárosító szokás, azonban nem csak a dohányosokat érinti, hanem a környezetüket. A füst kifújásával azoknak az embereknek okozol gondot, akiket legjobban szeretsz. Növeli a tüdőrák, a szív és légzőszervi megbetegedések, és a gyermekkorban a hirtelen csecsemőhalál szindróma előfordulásának valószínűségét. Nem hiába hozták meg Magyarországon az elmúlt években , azokat az intézkedéseket, hogy nyilvános helyen tilos a dohányzás!

Mi történhet Veled, ha dohányzol?

VAKSÁG, ÍZLELÉS ÉS SZAGLÁS ÉRZÉKÉNEK ELVESZTÉSE, ROSSZ LEHELET, RÁNCOK ÉS RUGALMATLAN BŐR, TÖREDEZETT HAJ, KOPASZODÁS, PATTANÁSOK, SÁRGA FOGAK, SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK, ARTÉRIÁK ELZÁRÓDÁSA ÉS STROKE, GYOMORFEKÉLY, HASI ZSÍR FELHALMOZÓDÁSA, RÁK (SZÁJ, AJAK, GYOMOR, TOROK, GÉGE, GARAT, NYELŐCSŐ, LÉGCSŐ, TÜDŐ, HÓLYAG, MÉHNYAK, VASTAGBÉL- ÉS HASNYÁLMIRIGY), COPD (KRÓNIKUS OBSTRUKTÍV TÜDŐBETEGSÉG), ASZTMA, IDŐ ELŐTTI MENOPAUZA, CSONT TÖRÉKENYSÉG, MEDDŐSÉG, IMPOTENCIA, SZORONGÁS, STRESSZ ÉS IDEGESSÉG.

 

ÉS mi történik Veled ha leszoksz a dohányzásról?

- 20 perc után: a vérnyomás és a szívciklus normalizálódik!

- 8 óra után: a felesleges CO kiürül a szervezetből és visszaáll a normál O2 szint a szervezetedben!

- Egy hét után: javulni kezd az íz érzés, a szaglás és kezd helyreállni a bőröd és hajad egészsége!

-12 hét múlva: a tüdők kitisztulnak!

- 3 hónap múlva: 30%-al javul a kiesett tüdőműködés!

- 6 hónap múlva: javul a sportteljesítményed és látni fogod a teljesítménynövekedést és jobban élvezed a mozgást!

- 9 hónap múlva: hatékonyabbá válik a légzés és kevesebbet fogsz köhögni!

- 12 hónap múlva: a szívproblémák kialakulásának lehetősége a felére csökken.

 - Több, mint egy év múlva: visszatér annak a lehetősége, hogy 20-25 évvel tovább élj, amit a dohányzás miatt elvesztettél.

- 5 év múlva: a felére csökken a száj, garat, nyelőcső és hólyagban kialakuló rák előfordulásának lehetősége.

- 10 év múlva: felére csökkented annak a lehetőségét, hogy tüdőrákban halj meg és valamilyen dohányzással összefüggésben hozható tumor miatt szenvedj.

 - 15 év múlva: Ugyanolyan esélyekkel élsz vagy halsz, mint egy nem dohányzó ember.

és, hogy miben segít a rendszeres mozgás? Figyelje, honlapunkat folytatjuk!

http://www.sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu