Főoldal / Hírek / Érdekességek / Fizikai aktivitás mértéke és a nők halandósága

Érdekességek

Fizikai aktivitás mértéke és a nők halandósága

2017.12.04

Az utóbbi évek alatt több kohorsz vizsgálatban (amely során azt figyelik meg, hogy az idő múlásával milyen betegségek alakulnak ki) ellentétes összefüggést találtak a nők fizikai aktivitása és elhalálozásuk aránya között.

Arra is bizonyítékot találtak, hogy a fizikai aktivitás a nőknél nagyobb védő, azaz protektív hatással rendelkezik, mint a férfiaknál. Egy említésre méltó tanulmány szerint azon ülő életmódot folytató nők, akik elkezdtek sportolni hat év eltelte után 32-38%-al kevésbé voltak hajlamosak szív-érrendszeri betegségek következtében bekövetkező elhalálozásra, szemben azokkal a hölgyekkel, akik egyáltalán nem kezdtek el mozogni.

Ez gyengíti azt a teóriát, hogy az ülő életmódot folytatóknál jelentkező magasabb mortalitás, a klinikai kezelést igénylő betegségek következménye és nem csupán a fizikai aktivitás hiánya.

Összességében elmondható hogy erős fordított összefüggés figyelhető meg a fizikai aktivitás erőssége és a halálozás között mind a férfiaknál, mind a nőknél.

A fizikai aktivitás egészségi állapothoz való hozzájárulása fontos tényező akkor is, ha a kardiovaszkuláris kockázati- és genetikai tényezőket figyelembe vesszük. Ezen felül az ülő életmóddal és inaktivitással járó egészségügyi veszély mértéke hasonló, sőt bizonyos esetekben még erősebb kockázati tényező, mint a hagyományos kardiovaszkuláris rizikófaktorok.

Meghatározható a mozgásmennyiségnek az a küszöbe, amelyen túl a halálozási kockázat jelentős csökkenése következik be. Ezt az értéket 1 000 kilokalória energiafelhasználásnál állapították meg, mely már 20-30%-ban csökkenti a halálozási arányt. A további kockázatcsökkenés a magasabb energiafelhasználással hozható összefüggésbe. A gyakorlati elemek, az intenzitás, annak az időtartam és a frekvencia hozzájárulása a halálozás veszélyének csökkentéséhez még nem teljesen tisztázott, ezért további vizsgálatok szükséges a fent említett elemek egészségügyi szerepéhez.

Végül fontos kiemelni, hogy a kohorsz vizsgálatok során kérdőíveket töltetnek ki a fizikai aktivitás felmérése érdekében. Ennek köszönhetően némileg szubjektív a felmérés és sokszor az edzés erősségét túlbecsülik a résztvevők. Bár az említett tényezők gyengítik a megfigyeléseket, de mégis az egészségre gyakorolt pozitív hatások megfigyelése szempontjából nagy jelentőségűek.

hindawi.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu