Főoldal / Hírek / Érdekességek / A SEGÍTŐ TÁNC

Érdekességek

A SEGÍTŐ TÁNC

2017.02.28

Az ember létezésének feltétele, eszköze az információfeldolgozást – az információk vételét, kódolását, elemzését, termelését, használatát, közlését, tárolását - megvalósító kognitív kompetencia, vagyis a megismerő, a megismerésre vonatkozó; a gondolkodáson alapuló képesség.

Bővebben: knok.adatpark.hu

A metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünet együttes) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. Tünetei közé tartozik a magas inzulinszint a vérben, a csökkent glükóz tolerancia, a súlyfölösleg és a magas vérnyomás. Megváltozik a vérkép, emelkedik triglicerid (zsír) szint és a kis sűrűségű lipoprotein (LDL) vagyis a "rossz koleszterin" szintje, és ezzel ellentétben csökken a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagyis a "jó koleszterin" koncentrációja a vérben.
Részletesebben: www.webbeteg.hu

 

A metabolikus szindróma a kognitív funkciók gyengülésével jár. A vizsgálat célja az volt, hogy a táncmozgás hatását elemezzék idősebb metabolikus szindrómás betegek kognitív funkciójában. 38 idősebb metabolikus szindrómában szenvedő pácienst vizsgáltak, akiknek normális kognitív funkciói vannak (26-an alkották mozgásos és 12-en kontrol csoportot). A tánccsoport tagjai hat hónapon keresztül heti kétszer edzettek. A kognitív funkciókat az Alzheimer-kór regisztrálása miatt létrehozott konzorcium koreai (CERAD-K) verziójával mérték fel. A hathónapos megfigyelés eredményeit statisztikai módszerekkel elemezték. A kapott eredményekkel támasztották alá a tánc hatását a kognitív és a kardiometabolikus funkciókra. A kontrol csoporthoz képest a tánccsoport beszéd folyékonysága, az elhangzottak késleltetett felidézése és felismerése, illetve a teljes CERAD-K értékeik fejlődtek. Érdekes megfigyelés volt viszont, hogy a testtömeg indexben (BMI), a vérnyomásban, a derékbőségben, az éhgyomri glükóz szintben, a triglicerid és a HDL koleszterin koncentrációban nem találtak eltéréseket a hat hónapos táncedzések leteltével.

A kutatók tehát ebben az elővizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy a hat hónapos táncedzések javították a kognitív funkciókat a metabolikus szindrómás idősebb felnőtteknél. Ezek alapján feltételezhető, hogy a rendszeres táncos mozgás csökkentheti a kockázatot kognitív rendellenességekben a metabolikus szindrómában szenvedő idősek körében. Ebben a téma körben még számos kutatás szükséges ezen eredmények megerősítésre.

jssm.org




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu