Főoldal / Hírek / Érdekességek / A láb edzése elengedhetetlen az egészséges idegrendszeri működéshez

Érdekességek

A láb edzése elengedhetetlen az egészséges idegrendszeri működéshez

2018.07.11

Újabb „úttörő” kutatások mutatnak rá, hogy az idegrendszer egészsége erőteljesen függ a test nagy izmainak működésétől.

A lábizmok által az agyba küldött jelek, és az agyból az izmok irányába visszaküldöttek egyaránt fontosak az egészséges idegrendszer működéshez.

A tanulmányt a „Frontiers in Neuroscience” című folyóiratban publikálták. A vizsgálat alapvetően megváltoztathatja az agyi és az idegrendszeri betegségeknél alkalmazott eddigi gyógymódot, új útmutatókat ad az orvosoknak, hogy a motoros rendszer betegségeiben (sclerosis multiplex, a gerinc eredetű izomsorvadás és más neurológiai betegségek) szenvedő páciensek mozgásának korlátozódásával összefüggésben miért figyelhető meg az állapotuk romlása.

"Tanulmányunk alátámasztja azt az elképzelést, hogy az olyan emberek, akik képtelenek súlyokkal gyakorlatokat végezni - például a fekvőbetegek, vagy akár a hosszú űrhajó utak asztronautái - nem csak az izomtömegüket veszítik el, hanem testük kémiai működése is megváltozik sejtszinten és ez az idegrendszerükre is hátrányos hatással van. "- állítja Dr. Raffaella Adami (Milánói Egyetem, Olaszország).

A vizsgálat során 28 napon keresztül egerek a hátsó lábának használatát korlátozták, az elülső lábukat viszont hagyták szabadon mozogni. Az egereket továbbra is a megszokott módon látták el és változatlanul étkeztek. Az állatok nem adták látványos jelét a stressznek sem a vizsgálat ideje alatt. A vizsgálat végén a kutatók megvizsgálták az egerek szubventrikuláris (az agy kamrarendszerét határoló néhány sejtsornyi széles réteg) agyterületét, amely sok emlős esetében az idegsejt-egészség megőrzésének kulcsfontosságú része. Ez is egy olyan terület, ahol a neurális őssejtek új idegsejteket termelnek.

A kutatók megfigyelése szerint a fizikai aktivitás korlátozása 70%-al csökkentette az idegi őssejtek számát, összehasonlítva a kontroll egerek csoportjával, ahol nem volt az állatok mozgása korlátozva. Ezen kívül mind a neuronok, mind az oligodendrociták - az idegsejteket támogató és izoláló speciális sejtek – a testmozgás súlyos csökkenésének eredményeképpen nem értek meg teljesen.

A kutatások azt mutatják tehát, hogy a lábak a mozgatásuk következtében - különösen a súllyal való testmozgás során az agyba olyan jeleket juttatnak el, amelyek létfontosságúak az agy és az idegrendszer szempontjából nélkülözhetetlen egészséges idegsejtek előállításához. A testmozgás visszaszorítása megnehezíti a szervezet számára, hogy új idegsejteket termeljen – így azok az építőelemek hiányozhatnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy kezeljék a stresszt és alkalmazkodjanak az élet kihívásaihoz.

"Nem véletlen, hogy aktivitásra születtünk: járunk, futunk, leguggolunk, és lábizmainkat használjuk a dolgok felemelésére. Az idegrendszeri egészség nem egyirányú út, ahol csak az agy diktálja az izmoknak az emelést, a sétát és így tovább, hanem a mozgás visszahat az agy működésére is.” - mondja Adami

https://blog.frontiersin.org




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu