Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás hatása a serdülők memóriájára és agyi fejlődésére

Érdekességek

A fizikai aktivitás hatása a serdülők memóriájára és agyi fejlődésére

2018.01.27

Serdülő korban végzett rendszeres sport és fizikai aktivitás mérhető hatással van a társadalmi viszonyok és a szellemi egészség fejlődésére.  Egy 7 000 tanulót felmérő holland kutatásban azok a 11 és 16 év közötti tinédzserek, akik részt vettek rendszeresen szervezett keretek között zajló sportfoglalkozáson, sokkal jobb önbecsüléssel és pozitívabb énképpel rendelkeztek a nem edző társaiknál. Olyan problémás viselkedések, mint az elszigetelődés, a szorongás, a balhékba keveredés és a másokkal szembeni agresszív fellépés is kevésbé érintette a sportoló tiniket.

Egy másik vizsgálatban a figyelem kapacitását és akcelerométerrel (aktivitásmérő) a napi fizikai aktivitás mennyiségét és annak intenzitását vizsgálták hét napon keresztül. A kutatók a figyelem mérésének eredményeit és az intenzív testmozgás idejének összefüggéseit keresték. A figyelem annál jobbnak bizonyult, minél több időt sportolt a gyermek közepes vagy magas intenzitással. Ez a vizsgálat azt bizonyította, hogy a mozgás jó hatással van a serdülőkori figyelemre.

Az önbecsülésen és a figyelni tudás képességén kívül, a mozgással töltött idő is hatással van a memóriára tinédzser korban. Edzett csoportot (legalább heti 10 óra aerob edzés hetente) hasonlítottak össze kevésbé edzett csoporttal (legfeljebb egy óra aerob edzés hetente) egy speciális memóriateszt segítségével. Az edzett és kevésbé edzett csoport teljesítménye között nem volt különbség, ellenben az agyműködésben és memória előhívásában igen. Úgy emlékezünk, hogy az agykéreg prefrontális (Az emberi egy egyik legnagyobb kérgi területeinek egyike, az átgondolt cselekvés, az agresszió szabályozásának, a figyelem-összpontosítás és a problémamegoldás központja) és a hippokampuszt (A hippokampusz az előagy (nagyagy) egy része, az emberben a halántéklebeny csúcsában található) használjuk, míg az agy további területei inaktívak. Ilyen típusú agyi tevékenységet figyeltek meg az edzett csoportnál, ezzel szemben a nem sportolók olyan agyterületei is aktivitást mutattak, amelyek nem érintettek az emlékezésben, valamint a hippokampuszuk is több energiát használt fel.

A vizsgálatok bebizonyították, hogy az aktív, edzett, megfelelő fittséggel rendelkező idősödő embereknek jobb az emlékező képessége, mint az edzetlen, kevésbé fitteké, ezért ugyanezt feltételezték a serdülőkről is a kutatók.  Mivel ebben a korban az agy még fiatal és erős, így kompenzálni tudnak anélkül, hogy az emlékezőképességük sérülne, bár ahogy idősödnek a sportolási szokásokban megnyilvánuló különbségek is hatással lehetnek a memóriájukra.

actigraphcorp.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu